Vango és una novel·la d’aventures trepidant, fascinant i inoblidable. La història arrenca amb el protagonista, Vango, un jove de dinou anys a punt de ser ordenat sacerdot a les portes de Notre-Dame. És l’any 1934, el període d’entreguerres. Els traumes col·lectius de la I Guerra Mundial, l’arribada un any abans de Hitler al poder a Alemanya, fan que la situació social a Europa es vagi tensant de forma irremeiable. Però algú intenta matar a Vango disparant-li des de la multitud! A partir d’aquí, la trama del llibre avança a tota velocitat en una cursa sense descans on el protagonista tractarà de resoldre el misteri de qui el vol mort i per què.
La trama avança portant al lector per tot el món: París, Moscou, Sicília, Nova York, Berlín… Doncs el zepelí que apareix a la portada no és casualitat. L’autor, Timothée de Fombelle, també utilitza capítols on exposa escenes clau de la infància del protagonista, que fan que a poc a poc anem fent-nos una idea més precisa de Vango, tot i que sempre manté l’enigma al seu voltant. A més dels diferents escenaris, els personatges secundaris que apareixen al llarg de la novel·la són francament memorables. Si amb Vango sempre es juga al misteri, els seus aliats i enemics (o aparents aliats i aparents enemics), estan perfectament treballats; semblen vius de debò.
Tot i els capítols que actuen de flashback, l’acció va sempre endavant i a cada pàgina es desvelen noves sorpreses, nous problemes i girs argumentals. Això fa que, a l’hora de llegir aquest llibre, sempre he volgut llegir “una mica més”. Per aquest motiu, he anat a dormir bastant tard totes les nits que m’ha durat la lectura de Vango…
Vango combina amb molt d’encert la novel·la de misteri amb la d’aventures. A més a més, i gràcies als anys 30 on se situa l’acció principal, ofereix unes gotes de novel·la històrica que li senten meravellosament. Amb les aventures, les persecucions i l’acció contínua, i els nazis entre altres també perseguint-lo, per moments m’ha recordat al ritme trepidant de les pel·lícules d’Indiana Jones, tot i que Vango no porta ni barret ni fuet.
Així doncs, Vango. Entre cielo y tierra és una novel·la juvenil recomanable al 100%. També per a lectors adults, ja que el ritme i l’aventura que plasma Timothée de Fombelle a cada pàgina la gaudirà tothom que s’acosti a les seves pàgines. No us penseu més, i comenceu ja mateix el vostre viatge a bord del zepelí i acompanyant al jove Vango en la seva cursa de supervivència i recerca de la veritat! Un viatge per tot el món que recordareu per sempre. Queda dit!