Imma Monsó. Premi Ramon Llull, 2012 per la novel•la “La dona veloç”
L’escriptora Imma Monsó ha obtingut (26/01/2012) el XXXII premi Ramon Llull, per la novel•la “La dona veloç”, en què tracta sobre la percepció que es té del temps en l’actualitat. Monsó ha explicat en roda de premsa que la seva obra, que considera una de les més ambicioses de la seva trajectòria, està protagonitzada per una psiquiatra de 48 anys, que sempre corre i té una percepció del temps distorsionada, al límit del trastorn, amb un lema principal en la seva vida: Com més aviat millor. _Sóc ràpida, no ho puc evitar, és la primera frase del segon capítol d’una novel•la que també tracta, segons la seva autora, d’algú que, malgrat el seu ritme veloç, té una vocació de lenta, contemplativa, de poeta, d’abstreure’s, encara que no en sap.
(text extret del diari Ara, 26/01/2012)
Altres novel•les seves:
Javier Tomeo, visceral
Javier Tomeo, escriptor i dramaturg aragonès. Va néixer el 9 de setembre del 1932 Quicena (Osca).
Com a escriptor va fer un camí diferent del realisme. Diuen que la seva obra està situada a la perifèria. És el gran escriptor de la literatura de l’absurd. Personatges imaginaris, desorbitats, fets de barreges estranyes de diversos animals, com el gallitigre.
El reconeixement literari li va començar quan Anagrama li va publicar una novel•la aleshores tant atípica com El castillo de la carta cifrada (1979), però sobretot amb l’èxit a Europa, a França i Alemanya especialment, del muntatge teatral de Amado monstruo, novel•la publicada el 1985. Després van seguir uns altres dos llibres important en la seva trajectòria: Historias mínimas (1988) i El crimen del cine Oriente (1995). El primer, un extraordinari volum de singular microrrelats, doncs s’allunyen d’allò estrictament narratiu per apropar-se al teatre. A Espanya va ser Josep Maria Pou qui millor va fer valer les possibilitats teatrals de la seva narrativa, i potser també el millor intèrpret.
(extret de l’article de la secció Cultura del diari El País, de Fernando Valls, a http://cultura.elpais.com).
Obres
Títol: La bruixeria popular catalana
Editorial: Proa
Doris Lessing. 22 d’octubre de 1919 – 17 de novembre de 2013
Doris Lessing. 22 d’octubre de 1919 – 17 de novembre de 2013
Doris Lessing era una escriptora molesta amb els convencionalismes. Les seves obres parlen dels dubtes existencials, de les contradiccions de l’esser humà i de temes problemàtics com el feminisme, la llibertat, el racisme, el colonialisme, i de la seva decepció amb el comunisme.
Va néixer el 22 d’octubre del 1919 a Kermanshah, Pèrsia (actual Iràn). Als 15 anys ja es va independitzar i va començar a escriure. Amb 3 fills i després de 2 matrimonis va marxar a Londres on va començar la seva carrera com a escriptora. El 1950 publica “Carta a la hierba”. Però va ser l’obra “El quadern daurat” que la va culminar com a escriptora internacionalment coneguda.
Fins a l’actualitat Doris Lessing ha publicat més d’una cinquantena d’obres, abraçant tots els estils literaris. Ha estat reconeguda amb multitud de premis, entre ells el Premi Príncep d’Asturies l’any 2001 i posteriorment l’any 2007 va guanyar el Premi Nobel de Literatura.
A la biblioteca podeu trobar les següents obres:
Novel·les
Autobiografia