“Si arribem al punt que no podem confiar en les notícies que ens arribin, només ens creurem les que reafirmin el nostre pensament, les nostres creences, els nostres prejudicis.”
[Amorós Garcia, Marc. Fake News: la verdad de las notícias falses. Editorial Plataforma, 2018]
El periodisme ha patit un canvi dràstic en molt poc temps amb la introducció d’Internet i les Xarxes Socials. Tots els individus hem esdevingut generadors i a l’hora receptors de tot tipus d’informacions. La democratització de l’accés a la informació i de la generació d’informació ha ajudat als ciutadans a comunicar-se millor i a organitzar-se i ha obert la porta al periodisme lliure i independent. El conjunt d’avantatges, però, ha posat en dubte el concepte de “rigor periodístic” i ha fet aparèixer sense vergonya un nou concepte, les Fake News. Si us interessa aprofundir en aquest fenomen mundial us presentem quatre autors que ho han treballat des de diferents òptiques:
Escrit l’any 2009 i reeditat l’any passat. La majoria de nosaltres considerem que, després de llegir el diari o veure el telenotícies, està informat de l’actualitat internacional, sense tenir en compte que tant sols és una versió del fets. Aquest llibre fa un recorregut a diferents notícies d’impacte mundial, mostrant -mitjançant entrevistes amb experts, bibliografia especialitzada i consultant mitjans alternatius- que, dels fets que es relaten en un mitjà, no sempre s’ajusten a les moltes altres veritats del mateix fet.
Guía del universo para escépticos és un mapa dels vicis mentals humans: informació equivocada, prejudicis, mitologies, enganys i falsos coneixements on les persones ens agafem per explicar-nos la realitat, sovint dura realitat. Mitjançant l’exposició de mites científics, fal•làcies i teories de la conspiració, aprendrem a diferenciar la ciència de la pseudo-ciència. Reforçarem el pensament crític i a rebatre les teories de la conspiració, els falsos raonaments i el pensament supersticiós.
Ramonet fa una radiografia de la irrupció dels mitjans digitals en la tradicional premsa escrita on les referències teòriques i pràctiques, fixades durant anys pel periodisme, deixen de ser adequades per a unes pràctiques que han de perseguir un periodisme lliure i independent.
Argemí desmuntar l’auto-creença del “A mi no m’enganyen!” dels qui ens creiem capaços detectar les notícies falses a qualsevol mitjà que tinguem al davant. En el seu llibre descriu set actituds molt habituals en les persones que creuen estar ben informades, i que en realitat som preses fàcils per a les fake News.
Les fake news no són un fenomen nou: els governs, els partits polítics, els mitjans de comunicació i les grans corporacions—o els monopolis d’informació equivalents a cada època — n’han fet sempre un ús interessat. No és sospitós, doncs, que les polítiques i reformes normatives que s’estan proposant per combatre-les criminalitzin les noves tecnologies i no els mitjans tradicionals? I que no advoquin per tallar el problema de soca-rel, sinó que pretenguin imposar als ciutadans retallades de la llibertat d’expressió i informació?
Tots nosaltres estem afectats per aquest nou concepte conegut per Fake News. Sovint són difícils de detectar, per molt que creguem ser prou llestos com per destriar la veritat de la mentida. Amorós explica què motiva la seva existència? a qui li interessa que existeixin? Com es fabriquen? Què volem creure i què no volem creure?… Un manual fàcil per conèixer els nostres propis errors a l’hora de llegir notícies.
Mira la disponibilitat
Altres llibres que us poden ajudar en aquest concepte:
Bassets, Lluís. El Último que apague la luz: sobre la extinción del periodismo. Editorial Taurus, 2013
Boczkowski, Pablo Javier; Mitchelstein, Eugenia. La Brecha de las notícias: divergencia entre las preferencias informativas de los medios y el público. Ediciones Manantial, 2015
Castells, Manuel. Xarxes d’indignació i d’esperança. Editorial UOC, 2013
Pérez-Soler, Susana. Periodismo y redes sociales: claves para la gestión de contenidos digitales. Editorial UOC, 2017
Sáez, Albert. El periodisme després de Twitter: Notes per repensar l’ofici. Edicions 3i4, 2015
Tascón, Mario; Quintana, Yolanda. Ciberactivismo: las nuevas revoluciones de las multitudes conectadas. Editorial Catarata, 2012