El setè dels objectius de l’Agenda 2030 aborda aspectes relacionats amb “garantir l’accés universal a serveis d’energia nets, assequibles, fiables i moderns”. Darrerament, s’ha produït un increment de l’autoconsum elèctric, que es va duplicar durant l’any 2022 gràcies a les diverses bonificacions i subvencions per a promoure la instal·lació de plaques solars com a font d’energia verda.
Es podria dir que l’increment de les temperatures i la recent onada de calor de l’any passat, han posat al sol a l’epicentre de les energies renovables. Tot i això, l’energia solar no és l’única existent, encara que hagi ocupat l’atenció dels mitjans de comunicació en els darreres mesos. L’energia nuclear o l’hidrogen són d’altres fonts d’energia a l’ordre del dia. Com serà l’energia del futur? És possible una veritable transició energètica cap a energies més netes sense canviar el nostre model econòmic?
L’objectiu de la Generalitat de Catalunya de què per l’any 2030 la meitat de l’electricitat consumida sigui renovable, es troba molt lluny d’assolir-se amb el ritme actual d’implantació de parcs eòlics o solars. De fet, l’any 2022 només un 17% de l’electricitat produïda a Catalunya era d’origen renovable, mentre que el 50% de l’energia generada era d’origen nuclear.
Alguns dels referents en el camp energètic, com Sergi Saladié, professor de la Universitat Rovira i Virgili, afirmen que “La transició energètica s’ha de fer en proximitat, aprofitant espais alterats i basat en comunitats locals”. El temps corre, i el que resulta evident, és que per avançar cal un canvi real en el model de consum i en la consciència col·lectiva, intentant no duplicar el model oligopolista imperant en els combustibles fòssils. Un altre aspecte que caldrà tenir en consideració, esdevindrà com aquesta transició afectarà el cost de l’energia a les llars, i en especial, a la població en situació de pobresa energètica.
Com a cloenda, es pot dir que la inversió en infraestructures energètiques i tecnologies netes resulta cabdal per a l’eficiència energètica. En aquesta línia, i per a reflexionar sobre els diferents aspectes mencionats, des de la Biblioteca de Cardedeu volem oferir-vos diversos recursos per a documentar-vos i ajudar-vos a construir-vos la vostra pròpia opinió al respecte: