Els escassos recursos de matèries primeres, la sobreexplotació i destrucció dels ecosistemes i el canvi climàtic ens obliga a repensar les formes de producció i de consum dels països desenvolupats. Els efectes del model productiu descontrolat s’han fet evidents i la globalització ha fet extensiu el problema a nivell internacional.
Mathis Wackernagel, conegut per ser un dels fundadors del concepte “Empremta/petjada ecològica” va declarar el 1997 al Foro de Rio +5: “Si fora possible extendre a tots els éssers humans el nivell de consum dels països desenvolupats, ens caldria tenir tres planetes com el nostre per atendre la demanda global”
Davant aquest nou paradigma les organitzacions mediambientals i ecologistes han estès un nou concepte: Economia Circular. La Unió Europea ha adoptat i desenvolupat aquesta idea com a forma de fer front al desastre.
Sota el concepte “Economia Circular” s’explica un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes existents tantes vegades com sigui possible i així allargar el cicle de vida dels productes i els materials.
Si voleu saber-ne més us proposem la lectura de qualsevol d’aquests llibres:
- Peggy Blum. Moda circular para una industria sostenible de la moda. Blume, 2021
- Ignacio Belda Hériz. Economía circular: un nuevo modelo de producción y consumo sostenible. Editorial Tébar Flores, 2018
- José Luis Gallego. Circulando hacia una nueva economia: empreses con rumbo fijo hacia la economia circular. El ejemplo de las empreses con rumbo fijo hacia la economia circular. Editorial Profit, 2020.
- Luis M. Jiménez Herrero, Elena Pérez Lagüela. Economía circular-espiral: transición hacia un metabolismo económico cerrado. Editorial del Economista, 2019
Només esperem que de veritat, des de tots els àmbits polítics i els governs de tot arreu, s’adopti aquesta idea a fi de reprogramar les formes de producció i les formes de consumir és posible una altra forma de consumir.