DESINFORMACIÓ – Recursos per treballar a l’escola

Bibliografia


Levi, Simona; Planas, Marc. Fake news: que no ens enganyin!: guia pràctica sobre les notícies falses i la desinformació. Bindi Books, 2022

Simona Levi, activista i investigadora i el filòsof Marc Planes han creat aquesta guia visual sobre el fenomen de les notícies falses i la desinformació: com es genera la falsa informació? com participem a fer-les virals? Quins interessos hi ha en generar-les? com detectar-les?

Mira la disponibilitat


Carrillo, Nereida. Fake over. Flamboyant, 2022

Nereida carrillo, especialitsa en fake news i desinformació ens explica de manera molt gràfica què són les falses informacions, qui les crea i amb quin propòsit. Per si no fos prou, podem ser-ne còmplices sense saber-ho i contribuir al caos de la desinformació, perquè ens manquen les eines necessàries per verificar què és cert i què és mentida. Un manual entretingut i rigorós per aprendre a verificar la informació i convertir-nos en autèntics caçadors de mentides.

El llibre té una guia didàctica que es pot descarregar des del web de l’Editorial Flamboyant

Mira la disponibilitat


Meira, Isabel, Carvalho, Bernardo P. Faig likes, per tant existeixo : xarxes socials, periodisme i un virus estrany anomenat fake news. Takatuka, 2021
A través d’Internet han aparegut gegants invisibles com Google o Facebook. No són empreses de periodisme, però han transformat la nostra manera d’accedir a la informació. En les xarxes socials les notícies semblen supersòniques i les visualitzacions, els «m’agrada» i els «compartir» es compten per milions. Amb els rumors, les xafarderies i les mentides passa el mateix. Lectura recomanada per a lectors a partir dels 12 anys.

Mira la disponibilitat

  • Revista Namaka

Recursos a la xarxa


EduCac: Educació mediàtica i pensament crític 
eduCAC, un programa d’educació en comunicació que neix amb l’objectiu prioritari de promoure l’educació mediàtica en àmbits educatius formals i informals. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la plataforma eduCAC té la voluntat de proporcionar, fonamentalment a les escoles, però també a les famílies, recursos educatius per fer un ús crític i responsable dels mitjans de comunicació.

Learn to Check. És un projecte educatiu i divulgatiu que vol reflexionar sobre la desinformació i acostar la verificació digital i l’educació mediàtica a tothom.  El projecte ofereix, a més de formacions per a tots els públics, recursos en obert i col·labora amb diferents entitats i actors per treballar per l’educació mediàtica i el pensament crític.

Junior Report: el diari per a joves lectors és una plataforma de recursos educatius per llegir, debatre i opinar sobre els grans temes de l’actualitat amb l’alumnat. Els materials s’organitzen per àmbits temàtics i van acompanyats de guies pedagògiques per ajudar el professorat a implementar les activitats.