El club del petits filòsofs (maig)

EL CLUB DELS PETITS FILÒSOFS
(de 5è fins 2n d’ESO)

Dinamització del grup: Joan Carles Navarro

A causa de l’estat d’alarma, aquesta sessió virtual de “El Club dels Petits Filòsofs” s’emet en obert pel canal de YouTube de la Biblioteca Marc de Vilalba.

Hola pensadores i pensadors!

En Joan Carles ens ha preparat una nova sessió de filosofia!

Recordeu que podeu pensar en solitud o també compartir-les amb qui tingueu al costat.

 Haureu de veure el vídeo amb la reflexió i preguntes d’en Joan Carles i també mirar el document en pdf, per veure les reflexions per escrit. 

Veure la sessió: Tecnologia

DESCARREGAR EL PDF

Dues reflexions

En Joan Carles us farà reflexionar sobre dos dubtes que té entorn a la tecnologia:

Pregunta 1:  És possible aturar la tecnologia? Podem aturar el progrés? 

Aquí aniran les vostres respostes a la Pregunta 1

Júnia: Jo no aturaria la tecnologia, però si que intentaria que no es fes un mal us. Demanaria als polítics que fessin lleis, com per exemple alguna que eviti que les empreses contaminin, o que prohibeixi que explotin o s’aprofitin de las persones per fabricar mòbils, ordinadors, etc . I una altra cosa que també s’hauria de fer és educar a les persones, especialment als nens i nenes,  per a que facin un bon us.

Lluc: Jo penso que la tecnologia no es pot parar, ja que els humans tenim una cosa molt poderosa que és la intel·ligència. Amb això, vull dir que sempre hi haurà algú que no comparteixi la mateixa idea, de fet, estic bastant segur que més de la mitat del món diria que no ja que segurament els hi ha facilitat la vida. Per mi, si paréssim la tecnologia, no estaria be, ja que sense ella, molta mes gent moriria, es veritat que la tecnologia també te coses dolentes com les armes, però tota cosa bona, sempre te alguna cosa dolenta. Per exemple, les medicines poden curar i fins i tot salvar vides, però també es veritat que amb elles pots fer drogues o verins. Vull dir que sempre es te que assumir algun risc.

Si haguéssim de parar la tecnologia, jo no la pararia del tot, sinó que miraria cap a una energia mes sostenible, per exemple les petrolieres les trauria, les energies no renovables en general.

Pregunta 2:  Està bé que siguin els governs o els polítics, els qui decideixin per nosaltres? 

Aquí aniran les vostres respostes a la Pregunta 2

Júnia: En una situació com aquesta, que és molt complicada, si tothom decidíssim pel   nostre compte, segurament encara es complicaria més. Però és necessari que els polítics expliquin molt bé perqué hem de fer el que hem de fer. D’aquesta manera, moltes persones no sentirian que els hi estàn treient llibertat.

Lluc: Jo crec que els polítics decideixin quant podem sortir i quant no ja està be, ja que els humans som una mica tossuts i sempre volem fer el el diferent que ens diuen els altres, sobretot aquí, que hi ha molta gent que pensa que només és un refredat, potser tenen raó, però la gent mes vulnerable a contagiar-se es podem posar malalts per culpa d’uns irresponsables que surten al carrer quant volen i a sobre amb la malaltia. A la Xina, això no passa tant, ja que la seva cultura es molt respectuosa i fan molt cas, almenys la majoria, tot i que allà no hi han moltes llibertats. També es veritat que els polítics fan les normes per la seva conveniència, ja que les empreses que els aporten molts guanys, fan el possible per que puguin seguir treballant i ells puguin aconseguir diners. El que jo crec es que les penes per no complir les normes haurien de ser molt mes dures i per a tothom. Dit això, es veritat que i alguna part de la població que te que saltar-se les normes de seguretat per poder viure, doncs llavors per aquestes persones se’ls hi hauria de fer unes normes especials.

Les vostres respostes

Les respostes d’ambdues preguntes les podeu escriure i fer-les arribar a portelavs@diba.cat amb el tema: Filosofia Grup 2: “Petits filòsofs” Tecnologia. Diferencieu quan parleu de la “Pregunta 1” o de la “Pregunta 2”. I no oblideu indicar el vostre nom!

Teniu temps fins els 31 de maig.

Les vostres respostes apareixeran a la pàgina web de la biblioteca.

 ATENCIÓ! Si no formeu part del grup de filosofia, no patiu. Si voleu també podeu fer-nos arribar les vostres reflexions! 

I si us heu quedat amb ganes de més, podeu mirar les propostes del mes d’abril i també les del Grup 1: Filosofia per a infants estan molt bé!

Mentre duri el confinament la Biblioteca Marc de Vilalba ha decidit continuant oferint les seves activitats principals en format audiovisual en línia. Algunes d’elles, que habitualment exigeixen inscripció prèvia i tenen una limitació de participants, per les característiques de la proposta multimèdia estaran disponibles en obert.