AUTORS I AUTORES DE CARDEDEU PER SANT JORDI 2025

Llibres d’autors locals que no et pots perdre: una mirada a les novetats de 2024 i 2025

El món dels autors locals continua vibrant i ple de novetats que ens conviden a explorar noves històries, reflexions i emocions. Aquestes són algunes de les publicacions més destacades des de l’Abril 2024 i abril 2025, que segur que captaran la vostra atenció.

L’Alba Dalmau amb la novel·la Si una família (Angle Editorial, 2025) ens convida a reflexionar sobre les formes que poden tenir les famílies més enllà dels lligams de sang. Què és la família? Quines formes pot adoptar? la família no es tria? Quins són els elements emocionals necessaris per sentir-se “família”?

Corina Oproae amb la premiada novel·la La Casa Limón (Tusquets, 2024) parla, a través dels ulls d’una nena, com és la vida d’una família de classe mitjana que fa front als seus problemes més íntims, les seves petites i grans catàstrofes en un moment crític en la història del seu país, Romania i la caiguda del comunisme. Aquesta novel·la va rebre el premi Tusquets de Novel·la, 2024.

Albert Pijuan amb la novel·la La gran substitució (Angle Editorial, 2024) ens proposa una història hilarant i boja protagonitzada per Dino que espera per sotmetre’s a una operació de cirurgia plàstica, tot i que no té gaire clar en què consistirà. Mentrestant, per matar el temps, el jove explica al pacient del costat la increïble successió d’esdeveniments que l’han portat fins allà: paternitats no reconegudes, articles plagiats i usurpacions d’identitat. Hi intervenen individus tan inversemblants com un conegut productor de Hollywood, alguns artistes de l’italo disco o els membres d’una secta que vol predir el futur a través dels pentinats de Nicolas Cage, a qui Dino idolatra.

Selena Soro amb la nova narració No sé si dits o llavis (Columna, 2025) ens endinsa entre paisatges on l’amor i el passat es barregen amb el misteri, No sé si dits o llavis explora la fortalesa dels vincles, la llibertat de la memòria i la bellesa de rendir-se al que és desconegut. La seva prosa ens endinsa en un univers de sentiments i confusions, on els personatges lluiten per entendre’s a si mateixos i als altres. És una lectura ideal per als qui busquen una experiència literària profunda i emotiva.

Autors locals que ens conviden a explorar diferents mons i emocions

D’entrada, Xavier Aragón i Minguell ens presenta Huaorani; La famadihana, el retorn de la mort i el ball dels morts (Punto Rojo, 2024). Narra els seus viatges a la cultura amazònica dels Huaorani, i explora el ritual de la famadihana a Madagascar i el ball dels morts, oferint una mirada profunda a tradicions ancestrals i a la manera com aquestes cultures afronten la mort i el retorn dels seus éssers estimats.

Per altra banda, Alícia Molina ens ofereix Xarranca; poemes breus i haikus (Tremendes, 2025).  Amb aquest recull, la poeta ens convida a descobrir la bellesa de la poesia breu, on cada vers i cada haiku són petites joies carregades d’emoció i reflexió. Un petit llibre perfecte per a qui busca una lectura àgil però intensa.

En un registre més personal i emocional, Eva Arnal Arasa ens presenta Jo no tindré mai un fill gos (Trípode, 2025). Recull de trenta-sis relats amb enginy i aire fresc, que exploren les vides de persones que conviuen amb el buit i el dolor que, sovint, deixa el pas de la vida. Relats que ens fan entrar dins la vida més íntima de persones nascudes en el marc de la nostra societat desenvolupada i amb unes idees que ens impacten de forma diferent a cadascú.

Finalment, Mari Paz Gallego ens transporta a un món de records i silencis amb Los vientos olvidados  (Cal·ligrama, 2024). Aquesta obra investiga la seva història familiar, una invitació a reconèixer allò que hem deixat enrere i a entendre millor la nostra pròpia història.

En conjunt, aquests llibres reflecteixen la riquesa i la diversitat de la literatura actual, abordant temes que van des de la cultura i la tradició fins a la introspecció personal i la poesia. Són lectures que prometen enriquir-nos i fer-nos pensar, cadascú des del seu àmbit i estil.

La literatura infantil també té autors locals propis

L’Irma Borges amb el seu poemari Estol de núvols (Akiara, 2025) ens convida a aturar la mirada observadora cap a la natura, per meravellar-nos amb les formes canviants de tot el que trobem al cel i a la terra.

En Roger Simón il·lustrador professional, s’ha llençat a publicar una primera història per al públic infantil El jardí de les fades de la senyora Cottingley (Animallibres, 2025). Una història amb uns protagonistes joves: en Jordi, la Laia i la Gina que han de viatjar a Anglaterra i van a viure a una casa molt especial:  La casa de la senyora Cottingley, una casa de conte… de fades i plena de sorpreses.

L’il·lustrador Ramón París ha posat imatges aquesta antiga llegenda colombiana de la cultura muisca i que succeeix a la Laguna de Guatavita: El hombre Dorado (Cataplum, 2024). Llibre d’edició colombiana que trobareu a la Biblioteca.

Dàmaris Gelabert ens proposa dos àlbums diferents, ambdós basats en les lletres de les seves cançons De les bales en faria flors i Sant Jordi, ambdós editats per el Cep i la Nansa i ambós molt oportuns, el primer  pels temps de dubtosa seguretat que estem vivint; el segon per la diada que celebrem.

Autors locals en l’àmbit de la no-ficció. Temes molt diversos

Susana Sancho, llevadora de professió s’ha llençat amb Viatge a la terra de la lluna rosa (Amat, 2025). Mitjançant un  bonic relat ens proposa fer un acompanyament a les nostres filles en la menstruació. Viatge a la Terra de la Lluna Rosa és un llibre escrit amb molta delicadesa i sinceritat sobre un tema que ha estat tabú per a moltes generacions: la regla. La primera menstruació és un esdeveniment molt important a la teva vida. L’arribada del primer sagnat és el resultat d’un camí de canvis que has iniciat anys enrere, i a partir d’aquest moment la teva vida serà cíclica.

En l’àmbit també de l’acompanyament, Sònia Rico en ofereix moltes reflexions al voltant d’un sentiment que sovint el percebem com a dolent; el títol, en si mateix, és molt acalridor: Querida culpa, gracias, però adiós (Urano, 2025). Mitjançant relats commovedors, testimonis reals i eines pràctiques ens mostra com transformar la culpa en un motor de transformació i creixement. La culpa, en si mateixa, no és el nosre enemic. Pot ser el senyal que ens convida a mirar al nostre interior, a identificar les nostres creences i a alliberar-nos de les nostres interpretacions i expectatives tòxiques.

En el món de la història cultural, Francesc Viñas descriu un fenomen teatral que reivindicava el paisatge com a escenari:  El Teatre de la natura a Catalunya (Godall, 2024).  Hi apareix Cardedeu com a lloc on a primers de segle XX es van representar algunes obres de teatre a places i jardins. Aquest llibre neix amb la voluntat de ser un recull complet d’aquest moviment teatral, que és part indiscutible del patrimoni artístic català i que de forma sistemàtica encara no havia estat recopilat.

En el món filosòfic i polític Raúl Olivencia ens planteja amb Antígona y la comunidad. Por una política siniestra (Tercero incluido, 2025) per una banda, un recorregut crític per la figura d’Antígona, a través dels comentaris de Hegel, Lacan, Butler o Steiner; per altra banda, un recorregut subterrani que desemboca en la proposta d’una “política sinistra”, en oposició tant a la dreta com al dret.