Aquest Sant Jordi, tria autors locals

Els cardedeuencs podem presumir de ser un municipi molt actiu culturalment i d’intensa iniciativa social. També ens podem felicitar per tenir veïns i veïnes del món de les lletres, escriptores, poetes, traductores i un munt de bons il·lustradores. Des de la Biblioteca volem compartir amb tothom els fruits d’aquest potencial d’intel·ligència col·lectiva. Som-hi!

Novel·la i conte breu

Si aquest Sant Jordi no sabeu què comprar… Prepareu-vos… no sabreu què triar! En novel·la hi ha una bona gamma de gèneres on escollir, per començar us proposem Mamut (Club Editor, 2022) de l’escriptora més internacional que tenim, l’Eva Baltasar, que ja ens va sorprendre amb Permagel (Club Editor, 2018) i Boulder (Club Editor, 2020).  Si us interessa entrar en el món poètic de l’Eva, podeu buscar el seu darrer poemari Nus Schiele (Club Editor, 2021). Una altra autora que no heu de deixar escapar  és la nostra promesa de les lletres, l’Alba Dalmau amb Amor i no (Angle Editorial, 2021) o qualsevol de les seus dos darrers treballs El camí dels esbarzers (Angle editorial, 2019) o Estàndards (Angle editorial, 2017)… I sabem que abans d’acabar l’any té previst presentar-nos un títol nou. Estigueu al cas!

Si el que us agrada és la novel·la policíaca podreu triar entre Rossi (Efadós, 2019) d’Assumpta Margenat. Amb l’autora teníem pactat presentar aquesta novel·la per Sant Jordi de 2020, però… ja sabeu què fèiem aquell Sant Jordi… i, el segon títol que us proposem és de l’Óscar Esteban, Heredarás la sangre (Universo de Letras, 2022)

En el gènere fantàstic cal descobrir la Selena Soro i la seva primera novel·la Misteris de la boira (Columna, 2020) i en gènere històric i humà, Los hijos olvidados de Dios (Círculo Rojo, 2021) de Josep Duarte. En el gènere de narrativa breu o contes breus podeu trobar Bajo un alcornoque en la Toscana (Alpina, 2021) de Tundra de San Martin ; La maledicció de Ramon Monton (2021), Ánima animal (Filigrana, 2021) de Rubén Martínez, o, Caixes plenes…, o buides de Núria Vendrell Ventayol, que va presentar-lo a la Biblioteca el mes de març d’enguany.

Poesia

En el món de la poesia podeu trobar la Núria Busquet amb el seu darrer poemari Lápida (LaBreu edicions, 2022), la Corina Oproae amb un poemari en català La mà que tremola (Cafè Central, 2020) i un segon poemari en castellà Desde dónde amar (Pre-textos, 2021) i en Ramon Monton amb el seu primer poemari Borrowed tunes (Versos manllevats) (2020). La Núria Busquet i la Corina Oproae són dues poetes i traductores de l’anglès i el rumanès respectivament. Us farem una llista al final de l’article dels seus darrers treballs traduïts.

Llibre infantil

Deu bones propostes per aquest Sant Jordi. La il·lustradora Pilar Ors ha posat imatges a dos contes d’autors diferents, Em dic Coco (Maia, 2022) de l’escriptora Assumpta Montellà on explica una història d’amistat entre un cavall i un nen molt especial i El Drac de la Serreta (Alpina, 2021) d’Eliseu Guillamon. Aquest darrer és una fabulació meravellosa al voltant d’una estructura de fusta que fa uns anys hi havia al Parc de la Serreta on hi jugaven els infants.

Tres àlbums més, molt interessants i que us farà difícil la tria. La faldilla lila d’en Leo (NubeOcho, 2022) escrit per l’autora local Irma Borges amb il·lustracions de Francesco Fagnani (il·lustrador local… a Itàlia), La fàbrica d’etiquetes (Juventud, 2022) de l’autora local Emma Piquer i amb imatges de l’il·lustradora Calle E. Ambdós títols son bones històries per a infants i alhora una esplèndida reflexió per als adults entorn dels nostres propis prejudicis; i per últim, l’àlbum de la cantant amb més seguidors infantils a Youtube, Bon dia (El Cep i la Nansa Edicions, 2022) de Dàmaris Gelabert que ha posat lletra i imatges a una cançò del seu repertori, tal com va fer l’any passat amb Els dies de la setmana (El Cep i la Nansa Edicions, 2021) i Qui soc jo? (El Cep i la Nansa Edicions, 2021) Tots tres fantàsticament il·lustrats per Sebastià Serra.

I un darrer àlbum il·lustrat i escrit per dues cardedeuenques, Capgirat (BindiBooks, 2020) d’Alba Dalmau i la muralista també internacional, Cinta Vidal. Amdúes autores molt vinculades a la Biblioteca en les seves respectives especialitats. També molt vinculats a la Biblioteca de Cardedeu són el Sergi Portela i en Raimon Portell, els seu darrer àlbum On és? (Cruïlla, 2021), trenca alguns estereotips en el conte infantil; No ens oblidem d’Entreson (Ekaré, 2017), il·lustrat per Ramon Paris, un àlbum brillant!

Històrics

En Víctor Busquet i en Salvador Coll s’han guanyat el qualificatiu d’escriptors clàssics del municipi. Han experimentat amb la poesia, la narrativa, els llibres de viatges i també s’han preocupat per mantenir viva i activa la història de Cardedeu. Per aquest Sant Jordi podeu buscar a les llibreries la segona part de Personatges Inoblidables (Malhivern, 2021) d’en Víctor Busquet. I en breu podreu trobar a les lliberies El caliu de la il·lusió. Les cartes de Can Malla en temps de guerra. On, en Salvador Coll,  recull les cartes que dos germans de la lleva del sac es van enviar durant la Guerra Civil Espanyola.

En la revisió de la història podreu trobar, coordinat per l’historiador Àngel Casals, Del sometent als Mossos d’Esquadra. Història de l’Ordre Públic de Catalunya (Editorial Afers, 2022), on presenta una panoràmica dels mecanismes de control i repressió social des de la formació del país a l’Edat Mitjana fins a la consolidació del model policial creat per la Generalitat des de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de 1979 i fins al 2019. Un altre autor del que se’n parla poquet, però opina sovint a la premsa escrita és en Marc Sanjaume. El seu darrer títol Independència i progrès: el repte democràtic de l’Scottish National Party, repassa l’organització política a la Gran Bretanya i el repte dels partits escocesos independentistes davant aquest sistema.

Autoajuda

Te amaràs sobre todas las cosas (Editorial Teràpias verdes, 2021) de Sonia Rico.  L’autora ha creat un decàleg de l’autoestima que transforma els deu manaments divins en altres deu manaments de la felicitat començant per l’amor a un mateix, que és la pedra filosofal d’aquest llibre.

Traduccions

Núria Busquet:

  • Ai, William! (Edicions de 1984, 2022), d’Elisabeth Strout.
  • Amor lliure (Edicions de 1984, 2022), de Tessa Hadley.
  • Retrat de l’artista cadell (Lleonard Muntaner, 2022), de Dylan Thomas.
  • La història d’en Shuggie Bain (Edicions de 1984, 2021), de Douglas Stuart.

Corina Oproae:

  • Variacions sobre un tema donat (Cafè Central, 2021), d’Ana Blandiana.
  • La luz que siento (Pre-textos, 2022), de Lucian Blaga.

Feliç diada de Sant Jordi 2022!