Recomanació d’Enric Alegre

La casa limón, de nou els records. Corina Oproae ens situa en una de les essències del llibre amb la cita inicial: “Mirem el món una vegada, a la infantesa. La resta és memòria”.
De la Corina Oproae havia tingut l’oportunitat de llegir el seu primer llibre, Mil y una muertes, un poemari que em va colpir i em va agradar molt, a mi, que no soc lector de poesia, la veritat. I tot i que no el recordo amb precisió, perquè el vaig llegir ja fa molts anys, tinc la sensació que, en acabar de llegir La casa limón, he recuperat el mateix estat d’ànim de quan vaig llegir alguns poemes del seu primer llibre. La sensació que amb històries particulars m’estava parlant d’històries universals, aquelles amb les quals sents l’emoció més profunda.
Vaig agafar La casa limón i no el vaig poder deixar. L’autora aconsegueix en les primeres pàgines que empatitzis i t’enamoris de la nena protagonista i que la vulguis acompanyar en el seu viatge de fer-se gran, de fer-se dona. La frase amb què acaba el primer capítol, “necesito que alguien me escriba”, és un crit que no et deixa indiferent. Perquè intueixes que serà un viatge molt dur però que no et decebrà. Perquè intueixes que apropant-te a la història particular d’aquella nena t’aproparàs a la història de milers de nenes i d’un temps que ja va passar.

Una novel·la rodona en la seva estructura, comença amb una nena que “necessita que l’escriguin” i acaba amb una noia adulta que necessita escriure, i escrivint es reconcilia amb la vida, endarrereix la mort i pot seguir vivint.
Llegiu La casa limón i deixeu-vos atrapar per aquesta nena sense nom. De ben segur que serà un dels llibres que guardareu en un dels prestatges de la vostra memòria.