PRESENTACIÓ DE L’ESTUDI: El teatre de la natura a Catalunya, de Francesc Viñas.
Editat per Godall Edicions
A l’autor Francesc Viñas, l’acompanyarà la família Castells, escenògrafs, i experts en el món teatral.
El Teatre de la Natura a Catalunya descriu un fenomen teatral que reivindicava el paisatge com a escenari. Va començar, per la influència de les representacions que a finals del segle XIX es feien en alguns llocs de França i es va desenvolupar durant tot el primer quart del segle XX, lligat a dos fets: les idees estètiques del Modernisme i la moda burgesa de l’estiueig.
De 1898 a 1928 es van representar tot un seguit d’obres de teatre en boscos, parcs, places de braus, velòdroms, jardins i fins i tot platges de molts indrets de Catalunya: Barcelona, Viladrau, Prada, Figueres, Sant Feliu de Guíxols, La Garriga, Sabadell, Roses, Martorell, Badalona, Manresa, Cardedeu, Olot, Caldes de Montbui, Ribes de Freser, Girona, Piera, Ceret, Cerdanyola, Matadepera i Tarragona. Algunes eren obres ja clàssiques dirigides per directors consagrats com Adrià Gual; altres eren escrites expressament per als escenaris naturals, com Flors de cingle d’Ignasi Iglesias, pensada per ser representada al Bosc de can Terrés de la Garriga. El nombre de localitats, l’èxit de públic i els articles de premsa que aquestes representacions van generar ens indiquen que el Teatre de la Natura va ser un fenomen no només teatral sinó també social.
Aquest llibre neix amb la voluntat de ser un recull complet d’aquest moviment teatral, que és part indiscutible del patrimoni artístic català i que de forma sistemàtica encara no havia estat recopilat
PRESENTACIÓ MÚLTIPLE:
Corina Oproae, Núria Busquet i Ramon Monton
Modera la taula: Marta de Bru de Sala i Martí
Núria Busquet: poeta, escriptora i traductora, ha traduït aquest darrer any autors prou coneguts en narrativa com: Douglas Stuart (La història d’en Shuggie Bain), Elisabeth Strout (Ai, William!), Tessa Hadley (Amor lliure), Dylan Thomas (Retrat de l’artista cadell ); ha publicat, aquest any 2022 el seu segon poemari: Làpida (Edicions La Breu) i té dues novel·les: Partícules i Zona Zero.
Corina Oproae: poeta i traductora, romanesa de naixement, resideix a Cardedeu des de 1998 i ha publicat tres poemaris en castellà, Mil y una muertes, Intermitencias i Temprana eternidad. En català té el poemari La mà que tremola, primer poemari en català on conjectura de quina manera el llenguatge condiciona la creació poètica. És també traductora de diversos poetes romanesos i anglosaxons a la nostra llengua, com Ana Blandiana o Mary Oliver.
Ramon Monton: És traductor de l’alemany i l’anglès. Entre altres autors, ha traduït: Elias Canetti, Robert Musil, Michael Ende, H.J.Ch. von Grimmelshausen, Bertolt Brecht, Robert Walser, Gore Vidal, Ford Madox Ford, E.T.A. Hoffmann, Emine Sevgi Özdamar, Joseph von Eichendorff, Ingo Schulze, Franz Werfel, Stefan Zweig, Cornelia Funke, Rebecca Miller, Hans Fallada, Orhan Pamuk i Herta Müller. Però també és autor de novel·les com El nyèbit, L’escriptor més gran del món, L’irresistible encant dels encantats, La maledicció… La seva estrena en poesia fou amb Borrowed tunes/Versos manllevats.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:
Bon dia, amb la Dàmaris Gelabert
Amb la presència i les cançons de la Dàmaris Gelabert
Tercer conte de la col·lecció de contes d’El Cep i la Nansa, a partir de cançons de Dàmaris Gelabert i amb il·lustracions de Sebastià Serra.
El Genís i la Caterina estan de colònies i aquell matí els ha despertat un crit diferent. És el piular dels ocells? O el grunyir dels porquets? No sembla pas el cant del gall… Què deu ser? Amb l’ajuda de la mestressa de la casa, descobriran com es desitgen BON DIA els animals fins a descobrir què era aquell crit tan emocionant.
Un conte per llegir, cantar, descobrir i viure l’aventura del millor BON DIA!
Lletra i música de la cançó: Dàmaris Gelabert
Il·lustracions: Sebastià Serra
Text del conte: Anna Canyelles
Veieu el booktrailer AQUÍ
És necessària la inscripció prèvia a l’activitat. Si us plau, OMPLIU AQUEST FORMULARI. Un per persona.
PRESENTACIÓ MÚLTIPLE:
Selena Soro i Assumpta Margenat
Selena Soro, amb Misteris de la boira
IX Premi Carlemany per al Foment de la LecturaA la Terra Fosca està prohibit estimar. L’Ordre Ministerial ha robat el temps de les persones i ha
omplert el món de por. Només hi ha una petita esperança: una noia que la germandat dels
Arbis va amagar a Mins, un poble ocult entre la boira, perquè algun dia pogués derrotar Kavega, el tirà misteriós de l’Ordre Ministerial. La Gala, reclosa a Mins fins als 13 anys, es veu obligada a prendre un camí diferent quan el govern l’atrapa i li ofereix un poder difícil de rebutjar.
Assumpta Margenat, amb Rossi
Amb Rossi, us presentem dues novel·les en un volum. “Manolo” i “Escapa´t d’Andorra”. Una novel·la d’aventures excel·lent i una crònica impecable.Acabàvem de celebrar els Jocs Olímpics del 92 quan em van enviar un llibre recomanant-me’l amb fervor. Es deia Escapa’t d’Andorra d’una noia que es deia Assumpta Margenat. Me’l vaig llegir i em va agradar tant que no vaig poder creure que fos una primera obra. Ben al contrari, amb la meva proverbial sagacitat i fèrtil imaginació, vaig pensar que el llibre havia estat escrit per una mà veterana i experta que s’amagava rere un pseudònim. No era difícil deduir que Assumpta Margenat era un joc de paraules massa semblant a «assumpte marginat» per enganyar ningú. Quan vaig exposar les meves deduccions em van dir que no i em van donar el telèfon de l’autora. Vaig trucar-hi i a l’altra banda s’hi va posar algú que va dir alguna cosa així com «Carnisseria Sensós, digui’m». Assumpta Margenat existia i treballava en una carnisseria. Quan li vaig dir que la seva novel·la m’havia agradat d’allò més i li vaig preguntar per la pròxima, em va respondre que no hi hauria pròxima novel·la. Em vaig sentir desconsolat i vaig insistir-hi de la manera més convincent de què vaig ser capaç. Poc després em va trucar perquè li presentés la seva segona novel·la: Manolo. Encara em va agradar més que la primera: a més d’una novel·la d’aventures excel·lent, era una crònica impecable, des de la marginalitat, d’una Barcelona que s’esforçava per posar-se guapa per rebre els atletes del present i els turistes del futur. Amb Rossi, us presentem ara les dues novel·les en un volum.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:
La faldilla lila d’en Leo , d’Irma Borges
Àlbum il·lustrat i editat per l’editorial NubeOcho que fa una reflexió sobre les tradicions i les divisions entre la roba de nens i de nenes. Per què no ens podem vestir com ens vingui de gust?
Parlarem amb l’autora del text (veïna de Cardedeu) amb la col·laboració de Linsabel Noguera, de Rana Encantada.
Sinopsi
A en Leo li encanta disfressar-se. De pirata, de superheroi, de cavaller… També li agrada posar-se la faldilla lila, però el dia en què va decidir sortir al carrer amb ella, una senyora gran va pensar que en Leo era una nena i ell es va enfadar molt. Un nen no pot jugar i posar-se una faldilla? Fa anys, a les nenes no els deixaven posar pantalons, potser això és el mateix…
L’autora
Irma Borges va créixer a El Ávila, muntanya que envolta Caracas. La seva casa quedava sobre els núvols, i des d’allà, podia imaginar històries i veure els avions solcant el cel. Va estudiar Arts a la Universitat Central de Veneçuela i, un cop es va haver graduat, va agafar un d’aquests avions que tant observava durant la seva infància i va deixar la seva terra natal.
Gran part del seu treball en les arts escèniques com a actriu, dramaturga i directora l’ha dedicat al públic infantil i juvenil. Algunes de les seves obres de teatre estan publicades en antologies de dramatúrgia. Ha fet titelles per a tots els públics, dramatúrgia per a circ i també adaptacions de clàssics per a teatre. És narradora oral i una apassionada de la lectura. Ha viscut més de vint anys a Barcelona i actualment resideix a Cardedeu. Combina el seu treball creatiu amb tallers per a professionals de les arts escèniques, de l’educació i per a persones en risc d’exclusió social.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:
Història de l’Esquerra Independentista, de Carles Viñas (coord.)
Sinopsi
L’historiador Carles Viñas ha coordinat un llibre on hi escriuen vint-i-dues autores i autors, cadascun dels quals aprofundeix en alguns dels elements que han confluït en configurar aquest moviment divers i extens, fent un recorregut històric del moviment i de la incorporació teòrica i pràctica del feminisme a les tesis de l’Esquerra Independentista..
La presentació anirà a càrrec de dues de les col·laboradores: Maria Gordillo i Laura Vega.
Assistir-hi? Caldrà que ompliu aquest formulari.
AFORAMENT LIMITAT.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:
Los hijos olvidados de Dios, de Josep Duarte
Sinopsi
Novel·la on Josep Duarte recrea la història dramàtica de dos infants llençats a un món hostil on hi hauran d’aprendre a sobreviure. Ambdós protagonistes, Paloma i Marc, aprendran a fer-se grans i a entendre que les desgràcies no són només en el present, sovint s’arrosseguen del passat familiar.
L’autor
Ha viscut gairebé tota la seva vida a Cardedeu i ja de gran va començar a escriure lletres de cançons poesies i versos. El seu primer llibre fou una autobiografia familiar del que en va editar molt pocs exemplars. Així que Los hijos olvidados de Dios es pot considerar la seva primera novel·la.
La presentació anirà a càrrec de l’autor, Josep Duarte.
Assistir-hi? Caldrà que ompliu aquest formulari.
AFORAMENT LIMITAT.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE/RECULL:
La Vida associativa, cultura i esbargiment a Cardedeu: 1920 – 1970, de Salvador Coll
El llibre/recull
Salvador Coll ha fet una treball de recerca intensa per recollir en un sol volum les proves d’un passat intensament ric en activitats socials i culturals que demostra que Cardedeu ha estat un municipi amb una població amb moltes inquietuds.
La presentació anirà a càrrec de l’autor, Salvador Coll, i l’acompanyaran en Víctor Busquet i Josep Castells
Inscripcions: envieu un correu electrònic a: b.cardedeu.mv@diba.cat.
AFORAMENT LIMITAT.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:
Caixes plenes…,o buides, de Núria Vendrell Ventayol
Sinopsi
Recull de contes amb un fil conductor: què pot amagar una caixa? Objectes de valor sentimental, d’aquells per als quals el cost material no té rellevància; coses simbòliques que ens vinculen a experiències perdurables, joies preuades; pactes segellats amb bona fe que acaben en traïció, darreres voluntats amb desig de venjança, estalvis reunits amb molt d’esforç o manllevats sense miraments… La llista pot ser inesgotable, igual que les raons que ens porten a amagar els nostres secrets i intimitats en llocs blindats, cuirassats, de difícil accés.
Amb la presència de l’autora Núria Vendrell Ventayol
Jordi Llavina presenta el seu nou poemari L’anell
Sinopsi
L’anell és aproximadament un dietari o una memòria d’uns dies passats a París del protagonista del poema amb la seva amiga. Ens parla en primera persona a partir de converses i de passejos. Estem arran de vida i de les coses, de l’atzar que pot prendre —dins el poema— la forma de la rodona necessitat.
Els últims poemes de Jordi Llavina parteixen d’aquí. I és des d’aquest caminar atent que, arribats a un punt, el llenguatge es fa dens entorn d’una imatge i qualla en un poema com a rúbrica o fa un pas més i esdevé poema independent. L’ús de la cançó com a gènere poètic vindria a subratllar aquesta fidelitat a l’experiència propera. Sense renunciar a aquest camí com a porta d’entrada, podem connectar amb els paisatges més diversos i amb reflexions que desemboquen al centre mateix de la seva poesia.
Presenta: Anna Costa
Com assistir-hi? Caldrà que ompliu aquest formulari. La inscripció és individual. Heu d’omplir un formulari per persona.Aforament limitat a 22 persones
PRESENTACIÓ DE L’ÀLBUM IL·LUSTRAT
El Drac de La Serreta, d’Eliseu Guillamon i Pilar Ors
La presentació anirà a càrrec dels autors i de la col·laboradora Gemma Laborda.
Sinopsi
Sabies que al barri del Poble Sec de Cardedeu ja hi havia un drac? Doncs sí, fa temps, molt, mooooooolt de temps. Es veu que era un drac màgic i misteriós, i un jove del barri i el seu avi han anat a trobar-lo.
El drac de la Serreta l’ha editat Editorial Alpina dins la seva col·lecció Flor de Neu.
Els autors
Eliseu Guillamon Villalba
Sóc jardiner i enginyer tècnic agrícola especialitat en hortofruticultura i jardineria. També sóc paisatgista per l’AEP. Desenvolupo projectes vinculats al cicle integral de l’aigua, l’estudi de l’arbrat singular o d’interès local, projectes de restauració del medi natural, recuperació de jardins i parcs històrics i patrimonials i l’estudi i ordenació de zones d’horts urbans. Col·laboro amb revistes especialitzades i realitzo xerrades divulgadores i cursos de formació de manera continuada.
Pilar Ors
Vaig néixer amb un llapis a la mà i des de llavors no puc parar de dibuixar. M’agrada mirar al meu voltant, la gent i pensar que són dibuixables, i imaginar-me’ls com una il·lustració. M’agrada passejar pels boscos, pujar muntanyes, banyar-me al riu i nedar al mar. Escoltar música i badar; notar l’escalfor del sol i les carícies del vent. M’agrada mirar i veure-ho tot com un dibuix.
Aforament limitat a 22 persones
PRESENTACIÓ DE L’ÀLBUM IL·LUSTRAT
El Drac de La Serreta, d’Eliseu Guillamon i Pilar Ors
La presentació anirà a càrrec dels autors i de la col·laboradora Gemma Laborda.
Sinopsi
Sabies que al barri del Poble Sec de Cardedeu ja hi havia un drac? Doncs sí, fa temps, molt, mooooooolt de temps. Es veu que era un drac màgic i misteriós, i un jove del barri i el seu avi han anat a trobar-lo.
El drac de la Serreta l’ha editat Editorial Alpina dins la seva col·lecció Flor de Neu.
Els autors
Eliseu Guillamon Villalba
Sóc jardiner i enginyer tècnic agrícola especialitat en hortofruticultura i jardineria. També sóc paisatgista per l’AEP. Desenvolupo projectes vinculats al cicle integral de l’aigua, l’estudi de l’arbrat singular o d’interès local, projectes de restauració del medi natural, recuperació de jardins i parcs històrics i patrimonials i l’estudi i ordenació de zones d’horts urbans. Col·laboro amb revistes especialitzades i realitzo xerrades divulgadores i cursos de formació de manera continuada.
Pilar Ors
Vaig néixer amb un llapis a la mà i des de llavors no puc parar de dibuixar. M’agrada mirar al meu voltant, la gent i pensar que són dibuixables, i imaginar-me’ls com una il·lustració. M’agrada passejar pels boscos, pujar muntanyes, banyar-me al riu i nedar al mar. Escoltar música i badar; notar l’escalfor del sol i les carícies del vent. M’agrada mirar i veure-ho tot com un dibuix.
Aforament limitat a 22 persones
La presentació es repetirà el dissabte 2 d’octubre de 2021 a les 11 del matí
PRESENTACIÓ
Cuatro reinas, d’Esther Ventura
Sinopsi
Londres. Març de 2001. Irene Márquez aspira a aconseguir un paper en el musical “Fame”. Prem el timbre de la casa de Meredith Anderson i espera. Dotada d’un do paranormal, aviat descobreix que el seu armari acull l’esperit d’un nen, el qual es comunica amb la seva mare a través de desconcertants missatges.
Isabella Giordano accepta escriure a desgana les memòries de la retirada actriu Anderson, desitjant així encastellar-se en el món literari.
Rosemary Wilkins sobreviu a un matrimoni desgastat. El record d’un assassinat que va presenciar a bord del Queen Mary l’octubre de 1958, quan tenia dos anys, aflorarà bruscament en la seva ment gràcies a un impactant quadre que penja a la National Gallery.
L’autora
Esther Ventura Grimau neix a Mollet de Vallès (Barcelona), el 1975. La seva incursió en el món literari arriba tard. No és fins al 2009 que inicia el seu camí de la mà de petits relats amb els quals aconsegueix els primers reconeixements. Prèviament, al març de l’any 2001, viatja a Londres i atrapa la idea de forjar una història en aquesta ciutat. Aquesta idea no veurà la llum fins a gener de l’any 2015, quan per fi es llanci a escriure la que serà la seva primera novel·la: Quatre reines.