APARAUTORS
Espais monogràfics dedicats a Jordi Sierra i Fabra i Enid Blyton
Hi ha instal·lats a la Sala de revistes de la biblioteca dos aparautors monogràfics dedicats a Jordi Sierra i Fabra i Enid Blyton en commemoració del 75è i 125è aniversari del seu naixement, respectivament.
A més d’una selecció de títols de gènere detectivesc es poden descobrir alguns secrets sobre els seus processos de creació i també contemplar rèpliques de les màquines d’escriure que van fer servir durant molts anys d’una fecunda, variada i inesgotable carrera, per donar a llum gran part de la seva producció literària.
Amb la col·laboració de:
CLUB D’INVESTIGACIÓ. Detectius Infantils i Juvenils a Catalunya
Noies detectius i colles d’investigadors
CLUB D’INVESTIGACIÓ és una exposició que aglutina una selecció d’obres i personatges de la literatura infantil i juvenil de gènere policíac i detectivesc.
En aquesta primera edició la mostra es centrarà en:
- 1. Les noies detectius
- 2. Les colles d’investigadors
Habilitada a la Sala d’Actes de la Biblioteca Marc de Vilalba, CLUB D’INVESTIGACIÓ comprèn una sèrie de cartells monogràfics, com ara: les detectius més petites, les inspirades en personatges reals, les que es podrien considerar singulars o les més intrèpides i aventureres…
Tanmateix, ofereixen una visió genèrica sobre les colles que van néixer de la màquina d’escriure d’Enid Blyton (els Cinc, els Set Secrets…), així com les versions nacionals que han sorgit a l’ombra d’aquestes, o amb particularitats especials i adaptades als nous temps.
La mostra també acull una selecció de propostes totalment arrelades al territori, investigadors “de proximitat” o protagonistes (prioritàriament catalanes) amb sèrie literària pròpia, com el cas de la Berta Mir, creació d’en Jordi Sierra i Fabra, que tindrem el privilegi que ens acompanyi en la inauguració de l’exposició amb un ineludible i estimulant col·loqui.
Òbviament, la mostra es complementa amb una àmplia selecció de llibres, àlbums, còmics i pel·lícules perquè els usuaris puguin descobrir les històries i els personatges d’aquest gènere.
Paral·lelament a l’exposició, la Biblioteca ha desenvolupat una dinàmica per a les escoles i instituts que té per objectiu motivar l’interès pel gènere, la lectura i el coneixement del fons de la biblioteca.
També enceta un joc d’investigació i recerca per a tothom que vulgui convertir-se en DEC (Detectius de Cardedeu), amb la missió d’identificar personatges-detectius a qualsevol dels documents disponibles a la biblioteca, a casa seva, a la seva escola o a internet (llibres, àlbums, DVDs, revistes…).
Per a més informació sobre aquestes iniciatives contacteu amb el personal de la biblioteca.
A la Sala d’Actes. Entrada lliure.
Accedeix a aquests continguts relacionats…
Això és un àlbum!
Cicle superior – 6è
Objectiu
Apropar els infants a l’àlbum il·lustrat: què és, quines tipologies hi ha. Despertar en ells l’apreci per aquest tipus d’obres.
Metodologia
Farem una petita explicació a partir dels coneixements dels alumnes sobre l’àlbum il·lustrat i tot seguit convidarem els alumnes a fer un itinerari de 4 estacions per endinsar-se en aquest gènere d’una manera vivencial.
Proposta per a l’aula: Crear un àlbum il·lustrat d’una de les tipologies conegudes mitjançant una maqueta.
Durada de la sessió: 1 h
Còmic per a tothom
Cicle superior – 5è
Objectiu: donar a conèixer el còmic, les seves característiques i orígens i treballar-ne el procés de lectura.
Metodologia: a partir d’imatges parlarem del concepte de còmic i dels seus dos nivells de lectura: imatge i llenguatge escrit. Estructuració de seqüències, com les vinyetes fraccionen el temps i l’espai. Es farà un repàs al voltant de la història, estils i personatges coneguts. Acabarem amb un joc que els permetrà posar en pràctica els coneixements adquirits. Finalment, se’ls ofereix una selecció de còmics de diferents estils per a que puguin llegir-los i, si ho volen, endur-se’ls en préstec
Proposta per a l’aula: la posada en comú de l’experiència pràctica es pot fer a l’aula.
Observacions previes per a la sessió: cal que els mestres decideixin si volen que els alumnes s’emportin en préstec un llibre. En aquest cas cada alumne haurà de portar el carnet de biblioteca.
Durada de la sessió: 60 min.
Nombre d’alumnes: un grup classe
Tria la teva lectura
4t de primària
Objectiu: Incitar la curiositat pel descobriment de la lectura i dotar els alumnes de les eines bàsiques per identificar i fer una primera valoració de les característiques d’un llibre. Tenir una primera impressió fa perdre la por.
Metodologia: els alumnes repartits en grups disposaran d’un grup de llibres que nosaltres haurem seleccionat prèviament. A partir d’una xerrada introductòria els ensenyarem a identificar els diferents tipus de llibres i la seva finalitat: poesia, còmic, narració, llibre documental… També a identificar els estils narratius: intrigues, perills, misteris, poesies, humor, terror, móns fantàstics; Triar un llibre a partir de la informació del davant, però sobretot la de la tapa del darrera. Triar la lectura a partir de pàgines web especialitzades, triar un llibre a partir d’una recomanació.
Requisits previs per a la sessió:
- Cal que els mestres decideixin si volen que els alumnes s’emportin en préstec un llibre. En aquest cas cada alumne haurà de portar el carnet de biblioteca.
- Durada de la sessió: 45 min.
- Nombre d’alumnes: Un grup classe
Fem un Haiku!
Cicle mitjà – 3r
Objectiu: Apropar els infants al llenguatge poètic i fomentar la creació poètica a partir del joc.
Metodologia: Explicarem què és un haiku, en llegirem alguns i, a partir d’un joc creatiu, buscarem idees per a escriure el nostre!
Durada de la sessió: 1 h
Observacions: Perquè els infants gaudeixin de l’activitat han d’estar familiaritzats amb el recompte sil·làbic.
Bibliografia
Casas, Lola, Chiva, Francesc, Cabaret, Pere. Rodolins. Fil D’aram, 2010
Ginesta, Montse. Poemes i Haikus de Sant Jordi, princeses i dracs. Barcelona: Animallibres, 2010.
Raspall, Joana, Cabaret, Pere. El meu món de poesia. Poemes de Joana Raspall. Vilanova i la Geltrú: El cep i la nansa, 2011.
Galan, Andreu, Demano, Luis. Qui no sap riure no sap viure. Algemesí: Andana, 2014.
Desclot, Miquel, Galí, Mercè. Domador de paraules. Poesies incompletes. Barcelona: La Galera, 2012.
Desclot, Miquel, Ed., Galí, Mercè. Poesies amb suc. Antologia de poesia per infants. Barcelona: La Galera, 2007.
Raspall, Joana (A cura de Josep Maria Aloy), Clariana, Anna. Olor de maduixa. Arbres, plantes, flors i fruits. Lleida: Pagès editors, 2015.
Pedrals, Josep. Exploradors, al poema!
Amat, Vanesa, Bernal, M. Carme, Muntañá, Isabel (Ed.), Abselam, Morad. Plouen Poemes! Vic: Eumo, 2017
Treu suc al catàleg!
Cicle inicial – 2n
Objectiu: donar les eines necessàries per saber cercar al catàleg de la biblioteca i localitzar el document en el prestatge.
Metodologia:explicació teòrica inicial per determinar conceptes bàsics com: xarxa de biblioteques, catàleg de la biblioteca, títol, autor, signatura, així de com utilitzar el cercador del catàleg de la biblioteca i un cop localitzat allò que volem, localitzar el document a la prestatgeria.
Observacions:
- els adults que acompanyin els alumnes hauran de participar activament en l’activitat pràctica.
- Cal que els mestres decideixin si volen que els alumnes s’emportin en préstec un llibre. En aquest cas cada alumne haurà de portar el carnet de biblioteca
Durada de la sessió: 60 minuts
Nombre d’alumnes: Un grup classe
Juguem amb els contes!
Cicle inicial -1r curs-
Objectius: donar a conèixer als infants les rondalles com a històries universals i de transmissió oral. Fomentar la narració oral, la narració en grup, la transgressió imaginativa i el joc creatiu amb els referents establerts.
Metodologia: explicarem un conte que tingui com a referent els contes tradicionals però hi jugui d’una manera creativa (veure bibliografia) i reflexionarem una miqueta sobre les característiques d’aquests tipus de contes. Tot seguit, per grups, oferirem una capsa d’un conte per descobrir en petits grups, els proposarem d’obrir-la i estendre la base i treure tots els elements que hi ha dins. Identificar-los i… jugar! Cadascú pot ser un personatge, o triar ser el narrador…
Proposarem als mestres i acompanyants d’anar llegint als diferents grups el conte de la capsa corresponent, perquè els infants vagin recreant l’acció. Intentarem que ells mateixos s’autogestionin i observarem per si cal intervenir per proposar alguna idea, o resoldre algun conflicte.
Proposta per a l’aula: Els proposarem de fer les seves pròpies capses de contes.
Requisits previs per a la sessió: Haver llegit o explicat els contes clàssics: La bella dorment, La caputxeta vermella, El gat amb botes, o haver fullejat un llibre de contes il·lustrat.
Durada de la sessió: 1h
Nombre d’alumnes: un grup classe
Bibliografia
Yarlett, Emma. Ñac-ñac el monstruo comelibros. Madrid: Bruño, 2016
Stein, David Ezra. La gallineta xerrapeta. Barcelona: Joventut, 2012.
Rodari, Giani, Cantone, Anna Laura. L’Alícia Patapam en els contes. Barcelona : Lumen, 2006
Un lleó a la biblioteca
Educació infantil -P5-
Objectiu
Explicar, el funcionament de la biblioteca i les normes de convivència necessàries per a un espai d’entrada lliure i d’accés directe als llibres, a la música, al cinema i als ordinadors; a la biblioteca, la lectura és una elecció personal i lliure.
Metodologia
Mitjançant el conte El Lleó de la biblioteca de Michelle Knudsen i amb il·lustracions de Kevin Hawkes, parlarem de les dificultats que té aquest animal per compartir la biblioteca amb els altres usuaris; ho farem de manera interactiva, deixant que els infants dedueixin alguns dels conceptes de convivència i civisme, sobretot, però, volem parlar de tot allò que els permet gaudir de la lectura, com una activitat lliure, d’elecció individual.
Requisits previs per a la sessió
- Cal que els mestres decideixin si volen que els alumnes s’emportin en préstec un llibre. En aquest cas cada alumne haurà de portar el carnet de biblioteca.
- Durada de la sessió: 45 min.
- Nombre d’alumnes: un grup classe