Bibliografia
Simona Levi, activista i investigadora i el filòsof Marc Planes han creat aquesta guia visual sobre el fenomen de les notícies falses i la desinformació: com es genera la falsa informació? com participem a fer-les virals? Quins interessos hi ha en generar-les? com detectar-les?
Nereida carrillo, especialitsa en fake news i desinformació ens explica de manera molt gràfica què són les falses informacions, qui les crea i amb quin propòsit. Per si no fos prou, podem ser-ne còmplices sense saber-ho i contribuir al caos de la desinformació, perquè ens manquen les eines necessàries per verificar què és cert i què és mentida. Un manual entretingut i rigorós per aprendre a verificar la informació i convertir-nos en autèntics caçadors de mentides.
El llibre té una guia didàctica que es pot descarregar des del web de l’Editorial Flamboyant
A través d’Internet han aparegut gegants invisibles com Google o Facebook. No són empreses de periodisme, però han transformat la nostra manera d’accedir a la informació. En les xarxes socials les notícies semblen supersòniques i les visualitzacions, els «m’agrada» i els «compartir» es compten per milions. Amb els rumors, les xafarderies i les mentides passa el mateix. Lectura recomanada per a lectors a partir dels 12 anys.
Aquest manual desgrana què i com son les notícies falses, el paper que juguen en els mitjans en general i les xarxes socials, en particular. Ofereix pautes i formes de detecció de les mentides en els mitjans.
- Revista Namaka
Recursos a la xarxa
eduCAC, un programa d’educació en comunicació que neix amb l’objectiu prioritari de promoure l’educació mediàtica en àmbits educatius formals i informals. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la plataforma eduCAC té la voluntat de proporcionar, fonamentalment a les escoles, però també a les famílies, recursos educatius per fer un ús crític i responsable dels mitjans de comunicació.